Educația sexuală în literatură, teatru, dar și în mediul online

No Comments

Acum câteva zile, eu am citit o carte scrisă de cei de la Centrul de Teatru Educațional Replika și ceea ce am citit m-a făcut curios despre subiectul educației sexuale la noi în țară, care încă este un subiect controversat și intens discutat în Parlament, cu scopul de a intra în programa școlară. Așa că eu să vă spun ce este educația sexuală și metode prin care este promovată. Pentru cei curioși, cartea despre care am vorbit este „Totul e foarte normal”, care este o adaptare a piesei Foreplay.

Așa cum am spus mai sus, educația sexuală este încă un subiect anormal pentru românii de pretutindeni, însă este un subiect de actualitate pentru adolescenții români, pe care ei îl găsesc pe internet, dar acest subiect nu este dezbătut doar pe internet, ci și prin anumite manifestări artistice, atât prin intermediul literaturii române contemporane/universale, cât și prin intermediul pieselor de teatru care sunt puse în scenă de festivalurile naționale pentru tineret, precum Ideo Ideis și multe altele.

Educația sexuală, numită și educație despre sexualitate sau sex ed, reprezintă totalitatea instructajelor despre anatomia sexuală umană, vârsta consimțământului, contracepție, boli cu transmitere sexuală și prevenția lor, reproducerea sexuată și sănătatea reproducerii, relații sexuale, și alte aspecte ale comportamentului sexual uman.

Principalii transmițători ai educației sexuale sunt părinții, programele școlare și campaniile de sănătate publică.

Părinții sunt încă sceptici în privința educației sexuale în școli și licee, deoarece ar putea bulversa adolescentul care își începe viața sexuală, însă adolescenții din zilele noastre sunt destul de capabili să învețe pe cont propriu despre cum își pot experimenta sexualitatea. Psihologii spun că educația sexuală este importantă pentru un tânăr, deoarece acesta are nevoie de cineva care să-i spună despre sexualitate și ce trebuie să facă în timpul actului sexual sau cum trebuie să se protejeze în timpul actului, pentru a nu lua boli venerice sau să aibă parte de o sarcină nedorită.

Am spus că internetul ajută tinerii să de documenteze despre acest subiect, deoarece sunt multe site-uri care oferă informații despre relații intime și sexualitate. Cele mai multe dintre acestea oferă și sfaturi despre folosirea metodelor contraceptive. Cele mai calificate creatoare de conținut pentru această ramură sunt Adriana Radu(fondatoarea paginii „Sexul vs Barza”) și MsAnneGreen, deoarece acestea au la bază cursuri de sexologie și știu cum să povestească și prezinte educația sexuală din experiența lor avizată.

În literatura română contemporană, noi găsim multe teme scandaloase, printre care și educația sexuală deficitară, lăsând o urmă de originalitate în sufletele cititorilor. Un bun exemplu pentru a dovedi acest fapt este romanul „Ecoul iubirii”, scris de Eliana Popa, care a fost publicat la Editura Bookzone, unde avem o protagonistă care nu a avut cea mai apropiată relație cu mama sa, încât se încurcă cu un coleg „păcătos” , lăsând-o cu multe răni sufleteșt, iar aceasta nu a știut cum să aibă o relație intimă sănătoasă, deoarece mama ei nu a învățat-o niciodată despre sexualitate și nu a avut alte alternative de unde se putea documenta. Un alt exemplu este cartea scrisă de o bună cunoștință de a mea, Bianca Pavel, care a avut un succes imens pe Wattpad mai întâi, publicând-o fizic la urmă, iar aceasta aduce în discuție multe probleme și sfaturi ce țin de educația sexuală. Cartea se numește „Tinerii merită o șansă” și vă recomand să o citiți, deoarece această carte oferă multe informații clare și concise despre sexualitate și despre metodele contraceptive, fiind cu mult peste ceea ce nu se prezintă pe internet, având ca scop schimbarea de mentalități și o țară mult mai educată în acest sens.

În literatura universală, relațiile intime și educația sexuală au devenit un punct central pentru autorii și sexologii care vor să ajute tinerii adolescenți să fie mult mai responsabili decât sunt și să realizeze că viața sexuală nu este un trend de urmat, ci o etapă a vieții lor pe care o încep atunci când ei se simt pregătiți, fiind disponibili emoțional, iar maturizarea lor va veni treptat, lăsând copilăria în urmă. De exemplu, autoarea Colleen Hoover folosește conceptul de educație sexuală într-un mod controversat, dar această încearcă să ajute tinerele generații să nu ajungă iresponsabili și să facă alegeri nesăbuite, din punct de vedere al sexualității lor, însă este criticată pentru asta, dar nu renunță și a reușit să scoată în evidență și educația sexuală de care în adolescent are nevoie.

În lumea teatrului, piesele ce au ca temă centrală educația sexuală cresc din ce în ce mai mult, conturând necesitatea acestui subiect în școli și licee, deoarece țara noastră este pe primul loc în UE la capitolul mamelor tinere, iar acestea pot veni ca o măsură de prevenție pentru adolescenții ce sunt confuzi și lipsiți de experiență în această privință. Piesele de teatru sunt mai apreciate decât orice altă formă de divertisment, iar piesele ce au în centru sexualitatea beneficiază de înțelegerea publicului larg, realizând că acest subiect este extrem de important și că nu mai poate fi ignorat pentru mult timp, deoarece au un impact psihologic asupra spectatorilor și îi ghidează spre o viață sexuală normală. De exemplu, o piesă concepută de cei de la Centrul de Teatru Educațional Replika a adus în discuție multe aspecte despre sexualitate și mamele tinere, explicându-le oamenilor de ce este bine să știm despre educația sexuală, astfel încât lumea să înțeleagă faptul că nu e nimic ciudat, ci că este un lucru normal. Piesa transmite aceste valori, punând în scenă mai multe povești ale mamelor tinere despre prima experiență sexuală pe care au avut-o de la o vârstă fragedă. Pentru cei curioși, piesa se numește „Foreplay” și vă recomand să o vizionați cândva, deoarece conține mult material educativ acolo.

Având în vedere toate argumentele și metodele enunțate mai sus, educația sexuală este un subiect promovat și cerut de adolescenți, deoarece este dreptul lor de a învăța despre toate aspectele sexualității în sine, în scopul de a fi mult mai responsabili și să dobândească o viață sexuală adecvată și sănătoasă.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *