0

Recenzie ,,Hendrik de Mol și Planeta de Aur” și ,, Hendrik de Mol și Planeta de Jad” un roman scris de K.J. Mecklenfeld

February 19, 2021

Astăzi vă voi spune câteva impresii despre romanul ,, Hendrik de Mol și Planeta de Aur” scris de K.J. Mecklenfeld.

Sinopsis:

,,Poartă te frumos cu jucăriile tale, fiindcă e posibil ca într o bună zi chiar viața ta să depindă de una dintre ele.“

Hendrik de Mol nu este un băiat ca toți ceilalți. Este orfan, locuiește cu bunicul său, Martinus, într un Muzeu al Jucăriilor, nu iese niciodată din casă și nici nu merge la școală. Într o bună zi, bunicul Martinus, păstrătorul Celui Mai Important Secret din Universul Cunoscut, este răpit, iar Hendrik este transformat într o jucărie, o cârtiță de pluș. Va reuși Hendrik să își învingă teama de a ieși din casă, ba chiar mai mult, să zboare pe Planeta de Pluș, să îl elibereze pe bunicul Martinus din mâinile fiorosului Calavera, stăpân peste o armată de soldați de lemn, și să se întoarcă în siguranță pe Pământ?

Sinopsis 2:

Hendrik de Mol s-a întors cu bine de pe Planeta de Aur și acum merge la școală ca orice băiat de 11 ani. Dar totul se schimbă într-o clipă: mama lui dispare, maleficul unchi Severin îl amenință că îl va trimite la ofelinat și, pe deasupra, Floris și gașca lui îl terorizează. Transformat din nou într-o cârtiță de pluș, dar de data aceasta cu o navă spațială nemaipomenită, Hendrik decide să se întoarcă în spațiu pentru a-și regăsi părinții. Planeta de Jad nu este ce pare a fi, ursuleții de pluș sunt războinici încercați în bătălii, monștrii pufoși se dovedesc mai puțin primejdioși decât se zvonise, iar situația se răstoarnă (cu susul în jos, chiar) spectaculos. Aventurile lui Hendrik de Mol continuă!

Recenzie:

Aceste cărți mă duc cu gândul unde fantasy urban, ceea ce este ușor clasic și ingenios, dacă vrei să citești cărți care te duc cu gândul la acest gen de carte unde poți vedea fără nicio dificultate că acțiunea și intriga din aceste cărți, din punct de vedere estetic, sunt pur și simplu extrem de bine structurate și conturate, deoarece acestea au fost elementele care au dat sensul și desfășurarea acțiunii date de ambele cărți în parte

K.J.Mecklenfeld a vrut să arate că cuvintele pe care le-a așternut in romanele sale pot atrage un cititor adult sau unul adolescent ceea ce a reușit în cazul meu, deoarece în aceste cărți poți vedea cu ușurință multe elemente care pot atrage și un adult, dar și un adolescent.

Acțiunea m-a lăsat fără cuvinte și mi-a plăcut ansamblul de întâmplări și reprezentări artistice sugestive prezente la nivelul cărții, deoarece îți poate sugera o imagine de ansamblu asupra acestor cărți, ceea ce este plăcut. La fel și intriga.

Nota finală este de 5/5 stele. Le recomand cu mare drag și le puteți găsi pe Libris, Cartepedia, Elefant și în Cărturești.

Despre autoare:

K.J. MECKLENFELD (Cristina Mecklenfeld-Corduneanu) s-a născut, a copilărit și a studiat în Iași. Deși i-au plăcut dintotdeauna cărțile și poveștile, a urmat o facultate tehnică din cadrul Universității „Gh. Asachi“ din orațul natal, visul de a deveni scriitoare fiindu-i împlinit câteva decade mai târziu, în anul 2013, când și-a făcut debutul în literatură cu primul volum din seria Aventurile lui Hendrik de Mol. Reeditat în 2015 cu titlul Hendrik de Mol și Planeta de Aur, acestui prim volum i-a urmat curind cel de-al doilea, Hendrik de Mol și Planeta de Jad, apoi traducerea din limba neerlandeză a unei foarte populare cărți pentru copii, și multe povestiri scurte în antologii, dintre care Îmblânzitorul de zmei a fost premiată la concursul național de creație literară „Ion Creangă“. K.J. Mecklenfeld locuiește de douăzeci de ani în Olanda împreună cu soțul ei și câinele lor ciobănesc olandez pe nume Totoro și scrie în continuare cărți de aventuri pentru copii cu vârste între 9 și 99 de ani. Puteți să aflați mai multe despre ea sau să-i scrieți un email vizitând www.kjmecklenfeld.nl.

Spor la citit! Pe curând!