0

Recenzie ,,Un an fără tine” un roman scris de Nina De Pass

February 13, 2021

Bună dragilor! Astăzi vă voi spune câteva impresii despre romanul ,,Un an fără tine” scris de Nina De Pass primit în cadrul unui secret santa anul trecut.

Sinopsis și părerile autorilor și recenzorilor din străinătate:

,,San Francisco. Ajunul Anului Nou. Cea mai promițătoare petrecere se sfârșește cu o tragedie. Cara supraviețuiește. Dar G, cea mai bună prietena a ei, își pierde viața.Nouă luni mai târziu, Cara e încă zbuciumată, chinuită de durere și de un secret întunecat pe care ar prefera să-l dea uitării. Sperând să-i ofere un nou început, mama ei o expediază la o școală cu internat din Elveția, unde nimeni nu știe ce s-a întâmplat — și unde Cara intenționează ca lucrurile să rămână așa.Însă noii ei colegi de clasa, Ren și Hector, nu îi vor îngădui să se închidă în ea. Ba mai mult, cei doi sunt hotărâți să doboare zidurile pe care Cara le-a clădit cu atâta grijă în jurul ei. Și poate că tânăra își dorește ca ei să reușească… Mai ales Hector, care pare s-o înțeleagă așa cum nimeni altcineva n-o face.Dar cu cât se apropie mai tare de Hector, cu atât amintirea lui G pălește. Să meargă mai departe înseamnă să renunțe la trecut — și să recunoască ce-a făcut în acea noapte fatidică —, dar Cara nu știe cum. O așteaptă acum o a doua șansă, dar numai dacă va găsi în ea puterea de care are nevoie.”

O poveste înălțătoare și sfâșietoare despre vindecare după pierderea cuiva drag și despre adevărurile întunecate pe care alegem să le ascundem de ceilalți, dar și de noi înșine, perfectă pentru fanii autoarelor Cynthia Hand și Jennifer Niven.

Recenzie:

În această carte se vorbește despre faptul că vinovăția domină sufletul personajului principal, ceea este bine conturat și destul de creativ daca stai sa te gândești și poți vedea cu ușurință că nu totul este ceea ce pare.

Acțiunea mi s-a părut interesantă cu o tentă misogină din partea personajelor masculine, care este prea mult pentru cel care citește această carte și asta l-ar face să se întrebe dacă merită sau nu merită să citească și părțile acelea în care se află multe elemente de misoginism și asta e un pic neplăcut chiar și pentru un tânăr de 25 de ani.

Intriga, a fost alimentată de protagonista cărții și anume de Cara. În anumite momente, aceasta se simte vinovată de ce i s-a întâmplat prietenei sale bune acum un an în San Francisco. Asta mă duce cu gândul la zona de ficțiune generală cu un pic de ficțiune pentru adolescenți, ceea ce poate fi plăcut și apreciat, într-o notă similară.

Nina De Pass a vrut să arate că cu multă dedicare, muncă și inspirație poți face o poveste care să fie apreciată de multă lume și să fie îndrăgită de multă lume, ei bine a reușit să facă asta și mi-a plăcut foarte mult această carte, care poate să influențeze tinere minți să o ia de la capăt. Dar nu să fie vreun fel de misoginism.

Nota finală este 4/5 stele, deoarece am depunctat acele faze de misoginism. O recomand cu mare drag. Cartea o puteți găsi pe site-ul editurii Corint, în Cărturești, Pe Libris, pe Elefant.

Despre autoare

NINA DE PASS a început să lucreze la UN AN FĂRĂ TINE, romanul ei de debut, în timpul unui curs de scriere creativă de la Academia Faber. Are un masterat în franceză și spaniolă de la Universitatea din Edinburgh, iar în prezent locuiește și lucrează la Londra. Pentru mai multe informații despre autoare, vizitați site-ul www.ninadepass.com.