Recenzie ,,Copilul E” un roman scris de Steve Tasane
Astăzi o să vă spun câteva impresii despre romanul ,, Copilul E” scris de Steve Tasane, apărut în 2019 la Editura Epica.
Sinopsis:
Roman nominalizat la Leeds Book Awards, 2019
Un grup de copii fără documente de identitate, având litere drept nume, sunt nevoiți să trăiască într-o tabără de refugiați. Au povești de viață, dar nu și acte care să le dovedească. Rămași ai nimănui, încearcă să clădească împreună o nouă familie și, în același timp, își doresc cu ardoare să păstreze vie amintirea vechilor identități. Vor fi ascultați și crezuți? Iar daca nu, ce li se va întâmpla? Această carte uimitoare, extrem de lirică, îi va fermeca pe copii și le va stârni curiozitatea.
Toate întâmplările descrise în această carte sunt reale și li s-au întâmplat unor copii reali, în tabere de refugiați reale din toata lumea, recent. Pentru a transmite mesajul poveștii, numele copiilor au fost schimbate în litere. Experiențele copiilor în aceste tabere au fost documentate cu filme, fotografii și mărturii orale pe nenumărate canale media, precum și pe website-uri.
,,Nu o să-ți spun povestea trecutului meu. O să-ți spun povestea vieții mele de acum, de aici, din Tabără, începând de azi…”
Descriere găsită pe Goodreads.
Recenzie:
Acțiunea cărții mi s-a părut genială și bine gândită deoarece are la bază o cauză care se repetă în fiecare an și un fenomen sfâșietor care trebuie oprit la nivelul planetei noastre.
Intriga și deznodământul cărții au fost superbe și au arătat că au fost sarea și piperul cărții care aduce împreună ansamblul de întâmplări și firul narativ care a dus în zona de Young Adult ceea ce face cartea sa fie superbă și ingenioasă. Totul mi-a plăcut, nu am nimic de reproșat.
Nota finală este de 5/5 stele. O recomand cu mare drag. O puteti găsi pe Libris la reducere de 74% la 8 lei și în Cărturești și pe Elefant.
Despre autor
Steve Tasane e autorul a două romane pentru tineri, Blood Donors, inclus în anul 2017 pe lista Diverse Voices a celor mai bune 50 de cărți pentru copii care celebrează diversitatea culturală, și Nobody Saw No One, selectată de The Guardian ca una dintre cărțile anului 2016. În același timp, el este și un poet performativ care a participat la o multitudine de evenimente, de la Festivalul de la Glastonbury până la Battersea Dogs Home. De asemenea, a organizat vizite în sute de scoli din cuprinsul Regatului Unit.
Spor la citit! Pe curând!
Leave a Reply