Recenzie ,, Cumplite Încercări, Doamne! (Din Casimca Jilavei în Zarca Aiudului) un roman scris de Marcel Petrișor
Astăzi am colaborat cu cei de la Editura Manuscris pentru recenzia acestei cărți superbe care credeți voi că este doar un jurnal plictisitor de memorii, dar nu este așa este mai mult de atât. Credeți-mă când spun asta.
Sinopsis:
Intr-o dimineata de martie a anului 1958, din duba cenusie a MAI, pe care scria „PAINE” fura zvarlite la poarta Jilavei trupurile a doi insi care pana atunci nu se vazusera niciodata. Erau ca doi saci legati fedeles si aruncati dintr-un vagon de marfa ajuns, cu sau fara voie, la destinatie. De-ndata insa ce se simtira alaturi in celula de beton, cei doi incercara sa se si cunoasca. – Tu cine esti?- Marcel Petrisor. Dar tu?- Gheorghe Calciu. (text de Marcel Petrisor)
Marcel Petrisor este unul dintre cei mai vii oameni pe care i-am cunoscut. E de crezut ca doisprezece ani petrecuti in inchisoare, in caz ca nu-l ucid pe om, il pot urati, infricosa sau acri. Se poate intampla si asa. Insa, in ceea ce il priveste pe Marcel Petrisor, lucrurile au stat altfel. A iesit din inchisoare viu si nevatamat sufleteste si trupeste, iar ceea ce probeaza asta este mai cu seama faptul ca nu si-a pierdut simtul umorului. – Lucian D. Popescu
Erau ca doi saci legați fedeleș și aruncați dintr-un vagon de marfă ajuns, cu sau fără voie, la destinație. Soarta, întâmplarea sau cine știe ce socoteli ale biroului de anchetă îi făcuseră să cadă alături, iar închisoarea îi primea într-o celulă de beton că un stomac flămând, pentru care nu se punea niciodată problema digestiei.
Orice ar fi fost aruncat acolo era perfect digerat și absorbit până la ultima picătură.
Recenzie:
Mi-a plăcut foarte mult faptul că în această carte s-au arătat noțiuni istorice despre România din vremurile interbelice și cum era sistemul educațional, dar și cum era sistemul de justiție în perioada interbelică. Mai exact in timpul celui de Al doilea Război Mondial.
Alt lucru care mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că actiunea cărții nu a dus doar în zona de memorii, a dus și în zona de ficțiune istorică, ceea ce a fost extrem de bine gândit, dacă stai bine și te gândești la asta.
Această carte este un manuscris care te poate învăța multe lucruri dacă tu te deschizi și te gândești foarte bine la asta și din primele 250 de pagini înveți foarte multe informații despre România din vremurile interbelice.
Mi-a plăcut totul. Și ce dacă nu vă atrage cartea, este o carte recomandată la radio și la televiziune, dar cred că este și ecranizată. Dar atrage prin faptul că vă dezvoltă nevoia de citit și că vreți să aflați mai multe despre România din vremurile interbelice.
Nota finală este de 5/5 stele. O recomand cu mare drag deoarece este o carte specială. Oamenii menționați din această carte s-ar putea sa fie rearestați , că o mică precizare. Am un giveaway pe Instagram cu un exemplar în plus din această carte și am făcut recenzia că o recenzie orientativa pentru a decide dacă vreți sau nu vreți să participați la acel concurs. Cartea o puteți găsi pe site-ul editurii manuscris.
Link-uri:
Editura manuscris: http://www.edituramanuscris.ro/produs/cumplite-incercari-doamne/
Giveaway:https://www.instagram.com/p/CKlhXJnAoB7/?igshid=14tdu3yu8u4sl
Despre autor:
Marcel Petrișor (n. 13 aprilie 1930, Ocișor, județul Hunedoara) este un profesor și scriitor român. A fost deținut politic între 1952 și 1964. Este membru al Uniunii Scriitorilor și lider AFDPR. Ultima carte publicată: Cumplite încercări, Doamne! Din Casimca Jilavei în Zarca Aiudului, prefață de Răzvan Codrescu, studiu introductiv și note de Lucian Vasile, interviu de Claudiu Târziu, postfață de Lucian D. Popescu, Ed. Manuscris, Pitești, 2017 (530 pagini și foto-documentar). Este căsătorit cu Dana Konya-Petrișor (descendenta lui Iacob Negruzzi).
Acesta a publicat seria ,, Fortul 13 Jilava” care se găsește la editura manuscris.
Spor la citit! Pe curând!
Leave a Reply