Recenzie ,,Cuvinte in albastru intens” de Cath Crowley

No Comments

Descriere:

,,Anticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cartilor Urlatoare, unde cititorii le lasa scrisori strainilor, indragostitilor, poetilor, cuvintelor. Este povestea lui Henry Jones si a lui Rachel Sweetie. Cu ani in urma, Rachel era indragostita de Henry.

In ziua de dinainte sa se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste in cartea lui preferata, din anticariatul familiei. A asteptat. Dar raspunsul lui nu a sosit niciodata. Acum Rachel s-a intors in oras- si la anticariat-, ca sa lucreze alaturi de baiatul pe care ar fi preferat sa nu-l mai vada niciodata. Are nevoie de ceva care sa-i distraga atentia, pentru ca fratele ei s-a inecat in urma cu cateva luni, iar ea nu mai poate sa simta nimic.

Pe masura ce Henry si Rachel lucreaza impreuna – inconjurati de carti, privind povestile de dragoste care prind viata in fata lor, lasandu-si scrisori intre pagini -, gasesc speranta unul in celalalt. Pentru ca viata poate fi de necontrolat, uneori chiar si de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele si o a doua sansa sa fie de ajuns.”

Una dintre cele mai romantice si incredibil de frumoase carti pe care le-am citit in ultima vreme… Nu doar am intors paginile, ci am trait in ele. -Jenifer Niven, autoarea bestsellerului ,, Toate acele locuri minunate.

Recenzie

Cuvinte în albastru intens e genul de carte simplă și totuși, complexă. Este universală, are personaje cu care poți empatiza atât de mult, dar morala, ideile și conceptele te pot mișca extrem de tare într-un fel nebănuit.

Îi avem ca protagoniști pe adolescenții Rachel Sweetie și Henry Jones, fiind cei mai buni prieteni de foarte mult timp. Genul de prietenie foarte strânsă, în care ei sunt inseparabili. Dar lui Rachel îi place de Henry, cu toate că acesta are o pasiune pentru superba Amy din liceu. Fiind obligată de împrejurări să se mute, Rachel știe că trebuie să îi mărturisească sentimentele pentru el, să îl convingă că de ea are nevoie lângă el, nu de fata cea nouă și drăguță de la școală. Scrie o scrisoare de dragoste și o lasă într-o carte de poezii de T.S. Eliot, la pagina cu poezia preferată a lui Henry.

Însă, în dimineața plecării, tot ce primește tânăra din partea lui, este un mesaj în care își cere scuze că nu s-a putut trezi. Cei doi păstrează legătura un timp, Rachel cu speranța că o să menționeze scrisoarea, dar la un moment dat ea renunță să îi mai răspundă la mesaje. A lăsat relația cu Henry în trecut și și-a construit o nouă viață fără el.

După trei ani, Rachel se întoarce, obligată din nou de împrejurări-de data aceasta mult mai triste. Fratele ei s-a înecat, făcându-i astfel imposibilă apropierea de mare. Se întoarce în orașul în care are un trecut și decide să păstreze secretă moartea fratelui ei.

Aceasta, observa ca totul s-a schimbat radical de cand ea a plecat.

Cu toate astea, atât ea, cât și vechii ei prieteni află că multe lucruri s-au schimbat. Acum Henry nu are numai o fascinație pentru Amy. O iubește, sau cel puțin, așa susține. Rachel are sufletul distrus, nefiind dificil de observat cât de mult s-a schimbat. De la atitudine, la propriul trup. Pentru a putea rămâne în continuare lângă mătușa sa, departe de apă, ea trebuie să muncească, iar destinul face ca ea să lucreze la librăria în care lucrează și trăiește și Henry. Știe că trebuia să îl întâlnească odată și-odată, dar nu este pregătită să se prefacă și de față cu el. Nu se simte pregătită să analizeze situația dintre cei doi și nu știe nici dacă își dorește sau nu să o îndrepte. Dacă mai este ceva de îndreptat.

I-am iubit extrem de mult pe Henry si Rachel, dar am indragit la fel de mult si personajele secundare, deoarece aceste personaje minunate au contribuit la actiunea cartii, care uneori mi s-a parut exagerat de vulgara si de peste zona aceea de 18+ ani. Cu un stil porno.

Dar mi-a placut extrem de mult ca in aceasta carte a fost vorba si de dragoste si de speranta. Ii dau 4/5 stele din cauza momentelor vulgare mentionate anterior si ca vine cu defectiuni minore, dar de trecut cu vederea.

Dar eu o recomand cu mare drag si va recomand sa o luati de pe site-ul celor de la Storia Books sau de pe LIbris.

Despre autoare

Cath Crowley, nascuta in 1971, in Australia, a crescut in zona rurala a statului Victoria, Australia. A studiat scriere profesionala si editare la Royal Melbourne Institute of Technology si lucreaza atat ca scriitoare independenta, cat si ca profesor cu jumatate de norma la Melbourne.

In 2017, a fost distinsa cu premiul Indie Book pentru fictiune Young Adult, Premiul Gold Inky si Premiul Literar al Prim-Ministrului pentru fictiune Young Adult

,,The past is with me; the present is here. The future is unmapped and changeable. Ours for the imagining: spreading out before us. Sunlight filled, deep blue, and the darkness.”

Acesta este un citat preferat de mine spus de autoare.

Spor la citit dragii mei si sarbatori fericite!

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *